Text: Pr. Cristian Vacaru
Capelanul Comunităţii române romano-catolice din Ţara Sfântă

„Mărire în cer lui Dumnezeu și pace pe pământ oamenilor de bunăvoință!” (Lc 2,14). Așa au cântat în urmă cu 2000 de ani îngerii veniți din cer pentru a vesti nașterea Mântuitorului, Cel care avea să se prezinte drept „Apa vieții”: „Dacă însetează cineva, să vină la Mine și să bea. Cine crede în Mine, din inima lui vor curge râuri de apă vie” (In 7,37-39).

Cine vizitează astăzi Betleemul, simte imediat răcoarea orașului situat la peste 900 m altitudine, iar seara vântul, biciuind obrajii, te trimite să te adăpostești cât mai repede într-un loc încălzit. Află că, împreună cu Beit Jala și cu Beit Sahour, Betleemul formează „triunghiul creștin”, în care se găsește densitatea cea mai mare de populație creștină din Țara Sfântă, unde, în general, creștinii abia dacă depășesc procentul de 1%.

La o privire generală asupra Betleemului, cu toții ne întrebăm ce rost au acele rezervoare, în formă cilindrică (deseori negre) sau de paralelipiped de pe casele betleemiților. Par să contrasteze cu noblețea pietrei din care sunt făcute locuințele lor dând impresia unui joc LEGO. Însă nu e vorba de niciun joc aici, ci mai degrabă de o luptă pentru supraviețuire. Atunci când rețeaua cu apă furnizează lichidul vital, cu toții se grăbesc să umple aceste rezervoare, pentru a nu risca să rămână (uneori pentru săptămâni chiar) fără această sursă de subzistență. De aici derivă și obligația de a nu o risipi, pentru că fiecare picătură este prețioasă.

Nu cred că este cineva care să nu fi auzit de zidul de la Betleem. Însă când te găsești lângă el, un zid înalt de 9 m, din ciment armat, supravegheat atât cu camere video, senzori, cât și prin satelit, nu poți spune că erai pregătit pentru un astfel de impact. Lung de peste 700 de km, cu un drum militar șerpuind alături de el, deseori inscripționat cu diverse desene (graffitti) ce invocă pacea, a devenit deja un simbol al unui alt zid, poate mult mai mare, care există în inimile acestor doi fii ai aceluiași tată, Abraham: evreul și musulmanul. Un zid ce-i face să trăiască în frică unul față de celălalt, un zid care nu-i lasă să se cunoască unul cu celălalt.

Astăzi, mulți comercianți pun la vânzare ieslișoare în care se observă prezența zidului care împiedică venirea păstorilor și a magilor spre Pruncul care-i așteaptă spre a-i binecuvânta. Tocmai pentru a aduce pacea în inimi s-a născut în urmă cu 2000 de ani, la Betleem, Principele Păcii. E necesară acea bunăvoință cântată de îngeri, pentru a putea primi PACEA de sus venită pe pământ. Pruncul Isus ne arată modul în care vrea să primim această pace: precum copiii așteaptă și primesc pacea.

Show Buttons
Hide Buttons