În noiembrie 2022 apărea volumul Vreau să fii fericit al cărui autor este Papa Francisc. Cartea venea ca o continuare la bestsellerul Îţi dăruiesc surâsul şi se constituia într-un veritabil manifest în favoarea împlinirii personale.
Vă propunem câteva cugetări pentru vacanţă inspirate din acest volum în care Sfântul Părinte ne propune mai mulţi paşi, în număr de cincisprezece, în drumul spre fericire. Iată câţiva dintre ei.
„Citește în interiorul tău.” În lumina îndemnului Sfântului Augustin: „întoarce-te în tine; adevărul locuiește în omul interior”, papa îi invită pe toţi, inclusiv pe sine, să-şi citească cu seninătate viaţa, deoarece „este cea mai de preţ carte care ne-a fost dăruită”.
„Amintește-ți că ești unic.” Fiecare este o făptură irepetabilă, chemată să iubească şi să fie iubită tocmai pentru unicitatea sa. Fiecare – sugerează papa – este chemat să intre pe teren, la joc, nu să stea pe banca de rezervă.
„Scoate la iveală frumuseţea.” Nu cea după moda lumească, ci cea adevărată. Nu cea aplecată asupra sieşi, ca Narcis care, îndrăgostindu-se de propria imagine, a ajuns să se înece în ochiul lacului în care se privea. Nici cea care face compromis cu răul, ca în situaţia lui Dorian Gray care, odată trecută vraja, s-a trezit cu chipul desfigurat, ci despre frumuseţea care nu trece, cea divină care este deopotrivă bunătate şi adevăr.
„Învață să râzi de tine.” Într-o lume care ne presează constant să fim perfecți, papa recomandă autoironia şi „ocazional să te uiți în oglindă și să râzi de tine!”.
„Trăiește o neliniște sănătoasă.” Contrar atitudinii lui Peter Pan, personajul care nu vrea să evolueze, închizându-se în propria carapace, papa ne propune să trăim acea neliniște care ne schimbă în bine şi care nu ne lasă pradă autosuficienţei.
„Învață să-ți citești tristețea.” Tristeţea nu „este neapărat un mare rău”, ci poate fi „necesara trezire”. Papa o aseamănă cu culorile semaforului: roșu indică obligaţia de a opri. Tristeţea indică pragul ce nu trebuie trecut.
„Nu-i asculta pe cei care vând iluzii.” Atenţie la cei care „vorbesc despre vise și vând iluzii”, aceştia sunt „manipulatori ai fericirii”.
„Fii revoluționar, mergi împotriva curentului.” Într-o lume în care norma pare a fi „trăieşte-ţi clipa”, papa ne cere să fim „revoluționari, să ne răzvrătim împotriva acestei culturi care, practic, ne consideră incapabili de a ne asuma responsabilităţi”. „Asumă-ți riscuri, chiar dacă se întâmplă să greșești.”
Nu poţi fi fericit fără a fi activ, viaţa nu se priveşte de la balcon, iar fericirea nu este „o mașină parcată” şi nu se confundă cu statul pe canapea.
Pr. Fabian Măriuţ
Actualitatea creştină, nr. 8/2023, Anul XXXIV, p. 22.