În curând, anul bisericesc din spatele nostru se va încheia și cu prima duminică din Advent îl vom începe pe cel nou; un motiv suficient și o ocazie potrivită pentru a vă mulțumi dumneavoastră, celor care citiți lună de lună revista Actualitatea creștină,  pentru cooperare, rugăciuni și încurajări, dar și celor de la redacția revistei pentru toată munca reușită și pentru prezentarea diferitelor ocazii și evenimente bisericești – a celor pline de bucurie, precum și a celor mai puțin pline de bucurie, pentru că și acestea fac parte din viața și suferința comună.

Noile perioade bisericești care ne așteaptă – Adventul, Crăciunul, Anul Sfânt – sunt greu de cuprins și de înțeles fără contextul Bisericii; de multe ori articolele revistei ajută să vedem în lumina credinței diferitele evenimente dinăuntrul și dinafara ei.

Anul care urmează va fi un an special, Anul Jubileului 2025, care ne cheamă să fim „pelerini ai speranței”. Papa Francisc va deschide Anul Sfânt în ajunul Crăciunului, iar diecezele vor marca începutul acestui an în ziua de 29 decembrie, prin celebrări solemne în catedralele proprii. Cu siguranță că revista noastră se va oferi a fi „ghid” în acest pelerinaj, oferind știrile și comentariile cele mai importante pentru a ne sincroniza cu pulsul Bisericii universale. Cu toții ne dorim să avem un An Sfânt cu mult folos sufletesc!

Raiul începe acolo unde Dumnezeu începe să vorbească. Adventul înseamnă „sosirea” unui Cuvânt, a unui mesaj, a unei Persoane care poate da vieții noastre un nou impuls și un nou sens. Această sosire este întotdeauna anunțată cu mult timp înainte. Nu este vorba doar despre profeții Vechiului Testament, ci și despre oamenii care au vorbit despre sosirea sa în vremea lui Isus. Luați-l pe Ioan Botezătorul, de exemplu: un „glas care strigă în pustiu” (Ioan 1,4) – aceasta era identitatea lui.

Dumnezeu vorbește întotdeauna înainte să sosească. Nu degeaba Adventul este și un timp al ascultării, al tăcerii, al reflecției pentru a înțelege mai bine textele biblice care ne vorbesc despre venirea Domnului.  

Ce bine este că Dumnezeu ne-a vorbit! Când Dumnezeu tace, cerul este departe de noi. Un celebru predicator a scris odată: „Tăcerea lui Dumnezeu este cea mai teribilă judecată asupra noastră” (Wilhelm Busch). Atâta timp cât Dumnezeu vorbește, noi încă mai avem speranță.

Dar adesea nu mai putem vorbi cu Dumnezeu. Dezamăgiri, amintiri amare, sentimente amestecate de bucurie și tristețe… toate acestea ne împiedică să vorbim, să ne rugăm și să ascultăm. Timpul Adventului ne amintește atunci că un Copil nou-născut ne așteaptă, an după an. Tandrețea copilului ne poate vindeca și zâmbetul său ne poate încălzi.

Adventul este, de asemenea, un timp al întrebărilor. În mod normal, ne întrebăm adesea: „De ce se întâmplă cutare lucru în viața noastră?” În timpul Adventului, acest „de ce?” poate deveni o întrebare de sens, de credință, de încredere. „De ce” duce ușor cu gândul la „unde găsesc răspuns?”, mergând astfel pe urmele păstorilor și magilor, care sunt primii martori ai Copilului nou-născut din Betleem.

Adventul este adesea și un timp al descoperirii credinței. Gândiți-vă doar cât de importante au fost pentru Moise și poporul evreu descoperirile pe drumul prin deșert. A fost nevoie de 40 de ani de „Advent” pentru a înțelege experiența lui Dumnezeu ca eliberare, și nu ca sclavie, ca apropiere, și nu ca distanță. Dumnezeu nu poate fi niciodată înțeles și iubit rapid, altfel nu ar fi Dumnezeu.

Credința nu este un lucru „dat”, o dată pentru totdeauna, ci o călătorie în adâncurile unei iubiri infinite care se naște pentru noi. Acest Advent în care am intrat chiar cu prima duminică din decembrie are o voce neobișnuită tocmai din acest motiv: tăcerea.  Tăcerea este mai palpabilă în această perioadă, apropierea de cei dragi este mai importantă.

Poate că unul sau altul dintre noi se va recunoaște în această situație?

Avem atâtea blocaje în viața noastră și multe greutăți ale vieții, care aproape că ne strivesc. Deseori ne simțim izolați.

Cine ne poate ajuta cu adevărat? Ce se întâmplă cu moi? Ce ne dorim în adâncul ființei noastre?

Adventul vrea să ne reamintească: Cineva ne-a fost promis, care vrea să ne vindece, să ne facă întregi, va veni un Mântuitor!

Adventul ne invită atunci să ne deschidem către El, Pruncul divin, să ne deschidem inimile cu adevărat înaintea Celui care vine!

Aceasta este adesea dilema, cu tot ceea ce facem, cu toată pregătirea și organizarea, cu toată agitația din „cea mai liniștită perioadă a anului”, cu riscul de a uita de esențial.

Adventul devine atunci o perioadă de pregătiri exterioare, uitând de ceea ce este esențial în acest timp, și îl lăsăm pe Domnul să se piardă, nu ne mai interesăm de El, de Cel care vine!

În ciuda lumii în schimbare și a influenței consumismului, Adventul rămâne un timp de reflecție, anticipare și pregătire plină de bucurie pentru celebrarea Nașterii lui Cristos.

Aceasta este singura cale către Crăciun. Acesta este singurul mod în care ne putem simți din nou casele ca locuri de iubire și siguranță, nu doar de Crăciun, ci și în viața noastră de zi cu zi. Numai astfel putem cunoaște din ce în ce mai mult care este cel mai mare DAR pentru noi toți: să ne luăm viața în propriile mâini și să creăm fericire pentru noi și pentru ceilalți prin încrederea în Isus Cristos! Și această experiență o doresc tuturor din toată inima – în timpul Adventului, de Crăciun și pentru toate zilele din Anul Nou, care va fi un an special: Anul Jubileului 2025!

Fie ca următoarele zile ale Adventului să fie însoțite de curaj și speranță, daruri de la Dumnezeu, care ne conduc să ne pregătim inimile și mințile pentru a-l primi pe Regele Regilor.

Fie ca această perioadă a Adventului să ne umple de lumina și iubirea sa. În fiecare zi de Advent, să găsim oportunități de a ne consolida încrederea în Dumnezeu, de a ne dezvolta credința și de a ne deschide față de prezența sa în viețile noastre.

Fie ca Adventul să fie un timp de reînnoire spirituală pentru noi toți, aprofundându-ne relația cu Dumnezeu și bucurându-ne de anticiparea venirii Domnului nostru, Isus Cristos.

Pentru acest timp de creștere spirituală, binecuvântez din inimă pe toți abonații și cititorii revistei Actualitatea creștină:

În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.

Aurel Percă

Arhiepiscop Mitropolit de București


Editorial – Actualitatea creştină, nr. 12/2024, Anul XXXV, p. 3-4.

Show Buttons
Hide Buttons