În lume zilnic multe persoane sunt în căutarea unei ființe care nu este limitată. Iar dorința acestora de a fi în prezența acelei ființe infinite îi provoacă să continue drumul vieții în descoperirea acesteia.

În perioada Vechiului Testament știm că fiecare trib, națiune credea în mai mulți zei. Credință care este prezentă și în zilele noastre în cultura africană și nu numai. În schimb, poporul ales, după cum ne prezintă cartea Exodului, are doar un unic Dumnezeu. În pasajul despre chemarea lui Moise, din această carte, aflăm numele unicului Dumnezeu, al celui pe care și noi creștinii îl urmăm: „Dumnezeu i-a zis lui Moise: «EU SUNT CEL CARE SUNT»” (Ex 3,14). Moise este chemat de Domnul Dumnezeu pentru a elibera poporul său de sclavie. Poporul ales, când aude numele Dumnezeului care l-a trimis pe Moise la ei, recunoaște și crede că acesta este Dumnezeul lui Abraham, Isac și Iacob.

De ce să cred numai într-un singur Dumnezeu când am posibilitatea de a crede în mai mulți zei? Deoarece Dumnezeu s-a făcut cunoscut omului ca fiind doar Unul în trei persoane. Și cartea Exodului ne învață că unicul Dumnezeu nu vrea ca poporul său să trăiască în sclavia idolatriei: „Eu sunt Domnul Dumnezeul tău care te-am scos din țara Egiptului, din casa sclaviei” (Ex 20,2).

În timpurile moderne africanii au suferit mari abuzuri împotriva demnității lor. Ei au fost victime ale sclaviei, colonialismului, neocolonialismului și opresiunii. Acești oameni, trăind timpuri grele, au transmis generațiilor viitoare neîncrederea și ura față de cei care i-au persecutat. Mentalitatea sclaviei este încă vie în continentul african. Opresorii timpului prezent nu sunt numai străini, ci chiar propriii conaționali, mulți dintre aceștia promovând sclavagismul și rasismul ca mod de supraviețuire în lumea africană. Omul care uită că există un unic Dumnezeu se promovează pe sine ca zeu. El este un satrap cu frații și surorile sale și nu un om.

De aceea, Exodul este o carte pentru africani și pentru acei oameni care sunt sclavii politicului și ai diferitelor forme de opresiune; chiar și pentru aceia care deja sunt liberi, dar sunt în căutarea propriei identități. Această carte ne spune că rădăcinile tuturor tipurilor de sclavie sau opresiune constau într-o relație greșită cu Dumnezeu.

Noi creștinii, cunoscându-l pe Dumnezeul nostru, îl urmăm pe El sau suntem în căutarea altor zei?

(Va urma)

Pr. Ștefan Lenghen


Actualitatea creştină, nr. 9/2022, Anul XXXIII, p. 26.

Show Buttons
Hide Buttons