Un creștin îl întreabă pe altul dacă postește și acela îi răspunde: „Eu nu am de ce să postesc, pentru că eu nu fur, nu vorbesc de rău, nu dau bani cu camătă”. La care primul zice: „Păi nu era mai simplu dacă renunțai la carne?”. Noi postim? Cum postim? Cu ce folos? La începutul Postului Mare, Claudia Stan și invitații săi din această lună – Pr. Victor Ostropel și Pr. Dan Suciu CSJ – ne provoacă, în cadrul „Dialogurilor cu dichis”, la o reflecție despre Post: mijloc sau scop.
În editorial, PS Cornel Damian, prezentând Mesajul pentru Postul Mare al Papei Francisc – intitulat „Cuvântul este un dar. Celălalt este un dar” -, ne invită ca în acest Timp liturgic să-i deschidem uşa inimii noastre lui Lazăr, de la poartă. Și, rămânând în atmosfera Postului Mare, vă recomandăm să aflați, de la rubrica „De pe net”, care sunt cei 8 sfinți care au purtat stigmatele.
Apoi, de la Roma, avem pentru cititori o aniversare, o „vedere” și un important document magisterial. Cu ocazia împlinirii a patru ani de la alegerea Papei Francisc, la rubrica „Res-publica”, Bogdan Tătaru-Cazaban – fost ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun (2010-2016) – vorbește despre Smerenia evanghelică și autoritatea inimii Suveranului Pontif. „Vederea din Roma”, pe care Anca Mărtinaș Giulimondi o trimite în această lună cititorilor, este despre pomul cu rădăcinile în sus. Iar documentul important este noua Cartă a operatorilor sanitari, structurat în trei secțiuni – „A genera, a trăi, a muri” – și prezentat de Sfântul Scaun la 6 februarie a.c.
În plus, în această lună vă propunem să (re)citiți Predicile lui Steinhardt, să aflați mai multe despre inițiativa 40 de zile pentru viață, despre sărbătoarea Bunei Vestiri, despre Sfânta Tereza Verzeri ș.a. Lectură plăcută!