Primul număr din anul 2015 al revistei „Actualitatea Creștină”, a Arhidiecezei Romano-Catolice de București, se deschide cu editorialul PS Cornel Damian, episcop auxiliar al Arhidiecezei, dedicat Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor (SRUC), celebrată în acest an între 19 şi 26 ianuarie. Editorialul este completat de Mesajul IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, pentru SRUC 2015, de programul celebrărilor ecumenice din Bucureşti şi de un material de aprofundare a temei ecumenismului “Un drum dificil, dar pasionant”, semnat de Monica Broşteanu. Urmează câteva fragmente din alocuţiunile Sfântului Părinte de la celebrarea Crăciunului şi din solemnitatea Sfintei Fecioare Maria, Născătoare de Dumnezeu, de la 1 ianuarie 2015.
La rubrica dedicată vieţii consacrate, Pr. Fabio Volani, din Congregaţia Iozefinii lui Murialdo, vorbeşte pe larg despre carismă. Sr. Gabriela Lungu FCJ, misionară în Filipine, împărtăşeşte cu cititorii câteva gânduri despre celebrarea Crăciunului în această ţară. La rubrica “Semnificaţii teologice”, Wilhelm Tauwinkl vorbeşte despre Născătoarea de Dumnezeu și comunicarea idiomurilor. Cristologia Sfântului Ciril de Alexandria, iar Pr. Mihai Baciu despre Preasfânta Fecioară Maria Theotokos, Mama lui Dumnezeu. Rubrica dedicată Fericitului Vladimir Ghika aduce din nou în lumină două documente din Arhiva Ghika cuprinzând o meditaţie a Mons. Ghika asupra rugăciunii Tatăl nostru. Tot aici aflăm, din relatarea Pr. Francisc Ungureanu, Postulatorul cauzei de canonizare a Fericitului Vladimir Ghika, despre evenimentul organizat de Ambasada României la Tokyo cu ocazia zilei naționale a Japoniei, dedicat Monseniorului Ghika.
Rubrica “File de istorie” cuprinde articolul România ajută SUA, cu care Liana Gehl încheie seria „Punți peste oceane”, dedicată documentelor păstrate în fondul „O’Hara – România” din Arhiva Diecezei de Savannah, SUA, precum și portretul medalion al Pr. Bernhard Röhner SVD (1894-1981) realizat de dr. Dănuț Doboș. În serialul prin care Liana Gehl prezintă „Biserica Catolică în lume”, aflăm de această dată despre Biserica Catolică din Bangladesh. Iar în paginile despre „Universul familiei”, Pr. Fabian Măriuț vorbește despre Binele familiei, amintind două evenimente din viața Bisericii Catolice Universale care vor avea loc în acest nou an 2015 și care vor avea în centrul lor familia: Întâlnirea Mondială a Familiilor, în perioada 22-27 septembrie, la Philadelphia (SUA), și Sinodul ordinar cu tema „Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lume”, în perioada 4-25 octombrie. Reflecția Pr. Fabian Măriuț este completată de un articol din partea Asociației Familiilor Catolice „Vladimir Ghika”, intitulat De la familie la familie.
Revista, care în acest număr apare cu 24 de pagini, cuprinde, de asemenea, tradiționala rubrică destinată tinerilor, cu Gândul Pr. Daniel Bulai către tineri și un reportaj de la Concertul de colinde susținut sâmbătă, 20 decembrie 2014, în Catedrala Sf. Iosif, de corurile de tineret ale parohiilor din capitală. Și la final, dar nu lipsită de importanță, rubrica de recenzii aduce în atenția cititorilor un volum apărut recent la Editura ARCB, Biserică, ecumenism și politică. Noi eseuri de ecleziologie, de Joseph Ratzinger, cu o interesantă prezentare semnată de Pr. dr. Michel Kubler, AA, Directorul Centrului Sfinţii Petru şi Andrei din Bucureşti.
Vedeţi numărul în arhivă