„Iubirea familială: vocație și cale de sfințenie” este tema Întâlnirii Mondiale a Familiilor, care va avea loc la Roma în iunie 2022. Întâlnirea a fost amânată cu un an din cauza pandemiei de coronavirus.
Întâlnirea, prevăzută inițial pentru 2021, se va ține de la 22 la 26 iunie 2022, într-un timp de speranţă şi renaștere. Evenimentul, aşa cum este subliniat şi de Sfântul Părinte, se va desfășura în formă inedită şi multicentrică, prin inițiative locale în diecezele din toată lumea, asemănătoare cu acelea care se vor desfășura în acelaşi timp la Roma. De fapt, deşi Roma rămâne sediul desemnat, fiecare dieceză va putea să fie centru al unei întâlniri locale pentru propriile familii şi propriile comunităţi. Asta pentru a permite tuturor să se simtă protagoniști, într-un moment în care încă este dificil de circulat din cauza pandemiei.
„Iubirea familială: vocație şi cale de sfințenie” este tema celei de-a X-a Întâlniri Mondiale, care va fi realizată deci în două modalități paralele. Prima modalitate o reprezintă orașul Roma care va rămâne sediul principal, unde se vor desfășura Festivalul Familiilor şi Congresul teologico-pastoral, ambele în Aula „Paul al VI-lea”, precum şi Sfânta Liturghie în Piața „Sfântul Petru”. Vor participa îndeosebi delegații Conferințelor Episcopale şi ai mișcărilor internaționale angajate în pastoraţia familiei. A doua modalitate constă în aceea că în acelaşi timp, în fiecare dieceză, episcopii se vor putea activa la nivel local, pentru a programa inițiative asemănătoare, pornind de la tema întâlnirii şi folosind simbolurile pe care dieceza de Roma le-a pregătit (logo, rugăciune, imn şi imagine).
La începutul lunii iulie, Papa Francisc a anunțat, printr-un mesaj video, o formă extraordinară pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor din 2022. Video-mesajul este disponibil pe Vatican News şi pe canalul YouTube al diecezei de Roma. În același timp a fost prezentat şi logoul evenimentului, promovat de Dicasterul pentru Laici, Familie şi Viaţă şi organizat de dieceza de Roma. Materialul video cu animarea logoului este disponibil pe canalul YouTube al diecezei de Roma.
În video-mesajul său, Papa Francisc a spus:
„La întâlnirile precedente, majoritatea familiilor rămâneau acasă, iar întâlnirea era percepută ca o realitate distantă, cel mult urmărită la televizor, rămânând necunoscută pentru cele mai multe familii.
De această dată, va avea o formă (după cum spune formula) «inedită»: va fi o oportunitate dată de Providență de a realiza un eveniment mondial în măsură să implice toate familiile care vor dori să se simtă parte din comunitatea eclezială.
Întâlnirea va asuma o formă «multicentru și răspândită», favorizând implicarea comunităților diecezane din întreaga lume. Roma va fi sediul principal, cu unii delegați ai pastorației familiei care vor participa la Festivalul Familiilor, la Congresul Pastoral și la Sfânta Liturghie, care vor fi transmise în întreaga lume.
În aceleași zile, fiecare dieceză va putea fi centrul unei întâlniri locale pentru propriile familii și comunități. În acest mod, cu toții vor putea participa, inclusiv cei care nu vor putea veni la Roma.
Drum bun spre următoarea Întâlnire Mondială a Familiilor!
Și nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!”
Logoul evenimentului
Logoul gândit pentru a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor reia forma eliptică a coloanelor lui Bernini din Piața Sfântul Petru, loc identificator al Bisericii Catolice prin excelență, şi face trimitere la semnificaţia sa originară, care este îmbrățișarea primitoare şi inclusivă a Bisericii-mame din Roma şi a episcopului său adresată tuturor bărbaților şi femeilor din orice timp.
Figurile umane care se află sub cupolă, tocmai amintită, şi crucea care se află sus reprezintă soţ, soție, copii, bunici şi nepoți. Vor să aducă în minte imaginea Bisericii ca „familie de familii” propusă de Amoris laetitia (AL 87) în care „iubirea trăită în familii este o forță permanentă pentru viaţa Bisericii” (AL 88). Crucea lui Cristos care se îndreaptă spre cer şi zidurile care o protejează par aproape susţinute de familii, autentice pietre vii ale construcției ecleziale. În partea stângă, pe linia subțire a coloanelor, se observă prezența unei familii care se află în aceeaşi poziție cu statuile sfinților puse pe coloanele din piață. Acestea amintesc că vocația la sfințenie este o țintă posibilă pentru toţi. Ele vor să sublinieze că este posibil a trăi sfințenia în esențialitatea vieţii obișnuite.
Familia pusă în stânga, care apare în spatele liniei coloanelor, indică şi toate familiile necatolice, departe de credinţă şi în afara Bisericii, care privesc din exterior evenimentul eclezial care se realizează. La acestea comunitatea eclezială a privit mereu cu atenţie. În afară de asta se observă un dinamism al figurilor care sunt în mișcare spre dreapta. Se mișcă spre exterior. Sunt familii în ieșire, martore ale unei Biserici care nu este autoreferenţială. Acestea merg în căutarea altor familii în tentativa de a se apropia de ele şi de a împărtăși cu ele experienţa milostivirii lui Dumnezeu.
Culorile predominate, galben şi roșu, sunt o referință evidentă la blazonul orașului Roma, într-o trăsătură grafică ce vrea să exprime o legătură intensă cu comunitatea.
Rugăciune oficială pentru cea de-a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor: 22-26 iunie 2022, „Iubirea familială: vocaţie şi cale de sfinţenie”
„Tată Sfânt, suntem aici, înaintea ta, pentru a te lăuda şi a-ţi mulţumi pentru marele dar al familiei.
Ne rugăm pentru familiile consacrate în sacramentul căsătoriei, astfel încât să redescopere în fiecare zi harul primit
şi, asemenea micilor Biserici domestice, să dea mărturie despre Prezenţa ta
şi despre dragostea cu care Cristos iubeşte Biserica.
Ne rugăm pentru familiile
încercate de dificultăţi şi suferinţe,
de boli sau de necazuri pe care doar Tu le cunoşti:
susţine-le şi fă-le conştiente de calea sfinţeniei
la care sunt chemate,
astfel încât să cunoască îndurarea Ta infinită
şi să găsească noi căi de a creşte în iubire.
Ne rugăm pentru copii şi tineri,
pentru a te întâlni
şi a răspunde cu bucurie la vocaţia pe care ai gândit-o pentru ei;
pentru părinţi şi bunici, astfel încât să fie conştienţi
că sunt semn al paternităţii şi maternităţii lui Dumnezeu
în îngrijirea copiilor pe care îi încredinţezi lor, trupeşte şi sufleteşte;
pentru experienţa de fraternitate
pe care familia o poate dărui lumii.
Doamne, fă ca fiecare familie
să-şi trăiască propria vocaţie cu privire la sfinţenia Bisericii
ca o chemare de a deveni protagonista evanghelizării,
în slujba vieţii şi a păcii
în comuniune cu preoţii şi cu fiecare statut de viaţă.
Binecuvântează Întâlnirea Mondială a Familiilor.
Amin.”
Imaginea evenimentului
Departamentul pentru Laici, Familie și Viață a prezentat la sfârșitul lunii iulie imaginea simbol a celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor. Imaginea a fost pictată de Părintele Marko Ivan Rupnik – teolog, artist plastic și director al Centrului Aletti, din Roma. Imaginea sacră este realizată în culori calde vinilice, pe ghips aplicat pe lemn.
Opera se intitulează „Acest mister e mare”. Pe fundal este reprezentat episodul nunții din Cana Galileii. În partea stângă sunt reprezentați mirii, acoperiți de un voal. Slujitorul care varsă vinul are trăsăturile chipului asemănătoare cu cele ale Sfântului Paul, potrivit anticei iconografii creștine. Este el cel care înlătură cu mâna voalul și exclamă: „Misterul acesta este mare: eu o spun cu privire la Cristos și la Biserică!” (Ef 5, 32). Imaginea se referă la iubirea sacramentală dintre un bărbat și o femeie care reflectă iubirea unității indisolubile dintre Cristos și Biserică: Isus își varsă sângele pentru ea.
„La Cana Galileii, în transformarea apei în vin, se deschid orizonturile sacramentale, adică trecerea de la vin la sângele lui Cristos” – explică Părintele Rupnik, exprimându-și speranța ca și prin această mică imagine (80 cm x 80 cm) să putem înțelege că pentru noi, creștinii, familia este expresia sacramentului Căsătoriei, iar acest lucru îi schimbă total semnificația, deoarece un sacrament implică întotdeauna transformare.
Actualitatea creştină, nr. 9/2021, Anul XXXII, p. 14-15.