În cadrul catehezei din 30 octombrie 2019, Papa Francisc a vorbit despre un alt episod din Faptele Apostolilor, și anume trecerea apostolilor Paul și Sila în Macedonia, pentru a vesti Evanghelia și acolo.
La începutul catehezei, Suveranul Pontif a arătat că în cartea Faptele Apostolilor „Duhul Sfânt este protagonistul misiunii Bisericii; El este cel care ghidează drumul evanghelizatorilor arătându-le calea de urmat”.
În continuare a vorbit despre viziunea pe care o are Apostolul Paul, sosit la Troas, cu un macedonean care îl roagă: „Treci în Macedonia, ajută-ne!” (Fap 16,9). După această viziune „Apostolul nu a ezitat și pleacă în Macedonia, sigur că Dumnezeu îl trimite, și sosește la Filippi”, unde au loc trei evenimente importante: „1. Evanghelizarea și botezul Lidiei și al familiei ei; 2. Arestarea sa, împreună cu Sila, după ce au exorcizat o sclavă exploatată de stăpânii ei; 3. Convertirea și botezul gardianului și ale familiei lui”.
Sfântul Părinte a subliniat faptul că intrarea creștinismului în Europa s-a făcut prin Macedonia. Aici „puterea evangheliei se adresează înainte de toate femeilor din Filippi, în special Lidiei, vânzătoare de purpură din cetatea Tiatira, o credincioasă în Dumnezeu, căreia Domnul îi deschide inima «ca să asculte cu atenţie cele spuse de Paul» (Fap 16,4)”. Ca urmare, „Lidia îl primește pe Cristos, primește botezul împreună cu familia sa și îi primește pe cei care sunt ai lui Cristos, oferind ospitalitate lui Paul și Sila, în casa sa”.
După acest eveniment important are loc un altul, în care „Paul și Sila trebuie să înfrunte duritatea închisorii”. Cei doi ajung la închisoare deoarece „au eliberat în numele lui Isus «o servitoare care avea un duh de ghicitoare» și «aducea stăpânilor ei mult câştig» prin ghicit (Fap 16,16)”.
Mai departe, Papa Francisc a precizat că și astăzi „există oameni care plătesc pentru asta”. Stăpânii sclavei vindecate „îl denunță pe Paul și îi conduc pe apostoli înaintea judecătorilor, acuzându-i de dezordine publică”.
În închisoare, „Paul și Sila cântă laudă lui Dumnezeu și din această laudă iese o putere care îi eliberează: în timpul rugăciunii, un cutremur de pământ zguduie temeliile închisorii, porțile se deschid și legăturile tuturor prizonierilor se dezleagă (cf. Fap 16,25-26)”.
După acest eveniment, gardianul, „crezând că prizonierii au fugit, era pe punctul de a se omorî, pentru că gardienii plătesc cu viața lor dacă un prizonier evada, dar Paul îi strigă: «Toți suntem aici!» (Fap 16,27-28). Acesta întreabă atunci: «Ce trebuie să fac ca să fiu mântuit?» (v. 30). Răspunsul este: «Crede în Domnul Isus şi vei fi mântuit tu şi casa ta!» (v. 31)”. Apoi urmează convertirea gardianului și a familiei sale, care primesc cu toții botezul.
Sfântul Părinte a încheiat astfel: „Să cerem și noi astăzi Duhului Sfânt o credință îndrăzneață, precum cea a lui Paul și Sila, și în același timp o inimă precum cea a gardianului, care se lasă atins de Duhul Sfânt.”
Să cerem și noi astăzi Duhului Sfânt o inimă deschisă, sensibilă față de Dumnezeu și primitoare față de frații noștri.
Iulia Cojocariu
Actualitatea creştină, nr. 3/2022, Anul XXXIII, p. 23.