În luna decembrie 2021 s-a constituit Echipa sinodală a Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB), sub coordonarea pr. Daniel Bulai, referent diecezan pentru Sinodul Episcopilor. Pe parcursul a mai multe luni, această echipă s-a întrunit în câteva întâlniri de lucru în care au fost abordate teme precum formularele destinate anumitor grupuri de credincioși, procesul sinodalității, fișele consultative și sintezele parțiale. Toate acestea, pentru realizarea unei sinteze a parcursului sinodal din Arhidieceza Romano-Catolică de București, finalizate în luna iulie 2022. Sinodul Episcopilor se va desfășura în două etape, una în octombrie 2023 și cealaltă în octombrie 2024.

În anul 2022 a continuat anul pastoral dedicat sacramentelor inițierii creștine: Botezul, Mirul și Euharistia, sacramente ce au fost aprofundate în parohiile Arhidiecezei în timpul Postului Mare. Legat de tematica anului pastoral, au avut loc în mai multe parohii cateheze despre sacramentele inițierii creștine, susținute de pr. Emil Moraru, responsabilul Oficiului pastoral pentru cateheză al ARCB. În acest scop au fost vizitate parohii precum Pucioasa (DB), oratoriul Leonardo Murialdo (Popești-Leordeni), Sfântul Pius din Pietrelcina (Constanța), Buftea, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Bărăția (București). O altă serie de cateheze s-a referit la rolul lectorilor în Biserică. Acestea s-au ținut în parohiile: Drobeta-Turnu Severin, Cristos Rege (Ploiești), Sf. Anton de Padova (Câmpina).

În toamna anului 2022 a început un nou an pastoral, dedicat Sacramentelor de vindecare, Pocăința și Ungerea Bolnavilor, sacramente care sunt abordate în perioada Adventului.

În anul 2022 au continuat vizitele pastorale ale Păstorilor Arhidiecezei, unele prilejuite de conferirea Sacramentului Mirului, sau de hramuri. Au fost vizitate, printre altele, parohiile: Câmpina; Lumina; Năvodari; Filipeștii de Pădure (PH); oratoriul Leonardo Murialdo (Popești-Leordeni); Mangalia și filiale (Pecineaga, Chirnogeni, Topraisar și Biruința); Sfânta Cruce (București); Pitești; Buzău; Crevedia; Biserica Franceză (București); Sfântul Anton (Colentina); Sfânta Elena (Medgidia); Popești-Leordeni; Biserica Italiană (București); Brăila; Sf. Fc. Maria, Regină (Cioplea, București); Mihail Kogălniceanu (CT); Sfântul Anton de Padova (Constanța); Cristos Rege (Ploiești); Toți Sfinții (Craiova); Chitila; Oituz (CT); Slatina; Bucureștii Noi; Țepeș Vodă; Râmnicu Vâlcea; Brezoi; Cernavodă; Câmpulung; Sfânta Tereza (București); Sfântul Francisc de Assisi (București); Azuga.

În 2022 au fost reluate procesiunile ocazionate de diferite sărbători: procesiunea de Florii (11 aprilie) pe străzile Bucureștiului de la Biserica Franceză la Catedrala Sfântul Iosif, unde a fost celebrată o Sfântă Liturghie; procesiunea cu Preasfântul Sacrament de la Biserica Italiană la Catedrala Sfântul Iosif,  prilejuită de sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului, încheiată cu Sfânta Liturghie (19 iunie); procesiunea cu relicva Papei Ioan Paul al II-lea, de la monumentul Papei Ioan Paul al II-lea la Catedrala Sfântul Iosif, încheiată cu Sfânta Liturghie (9 octombrie).

În cursul anului au avut loc două întâlniri ale asociațiilor, mișcărilor, grupurilor și comunităților laice din ARCB, pe 2 iulie și 29 octombrie. La întruniri au luat parte membri din următoarele asociații: Comunitatea „Magnificat”, Reînnoirea Carismatică Catolică; Asociația Scout Catolică; Mișcarea Focolară; Asociația „Sfântul Iosif”; Mișcarea Creștină a Lucrătorilor; Mișcarea Eclezială Carmelitană și Asociația „Mlădița”; Asociația „Ateliere protejate”, Asociația „Iubește-mă așa cum sunt”, Grupul laical „Eustache Montemurro” sau Asociația laicală „Misionarele Catehetice ale Preasfintei Inimi”, Grupul „Faustinum”, Asociația „Comunitatea Sant’ Egidio”, Mișcarea „Comunione e liberazione”, Centrul Diecezan pentru Pastorația Tineretului, Serviciul Iezuit pentru Refugiați din România (JRS), Serviciul de Ajutor Maltez, Asociația „Papa Luciani”, Fundația FARA, Asociația Familiilor Catolice „Vladimir Ghika”,  Comunitatea „Emanuel”, Ordinul Franciscan Secular („Terțiarii franciscani”), Asociația „Legio Mariae”, Asociația „Sfântul Vincențiu de Paul”, Asociația „Inimă deschisă”, Asociația Caritas Câmpulung, Asociația Caritas București, Asociația „Pro Deo”, Școala Biblică „Nazaret”. Cele două întâlniri au fost un prilej pentru acestea de a se face cunoscute și de a prezenta obiectivele și activitățile pentru anul pastoral în desfășurare.

În Catedrala Sfântul Iosif au avut loc celebrări speciale cu ocazia anumitor comemorări: pe 19 ianuarie, când se împlineau 160 de ani de la nașterea Arhiepiscopului Raymund Netzhammer, Arhiepiscop de București între 1905 și 1924; pe 14 martie, când se împlineau 14 ani de la trecerea la cele veșnice a Chiarei Lubich, fondatoarea Mișcării Focolarelor; pe 27 iunie a fost celebrată o liturghie în cinstea Sfântului Josemaria Escrivá de Balaguer; pe 31 august, când s-au împlinit 9 ani de la beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika.

Tot în Catedrala Sfântul Iosif s-au desfășurat două inițiative pentru pace. Una dintre ele s-a desfășurat în fiecare miercuri din Postul Mare, când persoanele consacrate s-au rugat pentru pace. O alta a avut loc pe 14 septembrie, când în capela Catedralei s-a ținut adorație euharistică pentru pace în Ucraina. Tot legat de pace, un alt act important desfășurat în Arhidieceză a fost Consfințirea la Inima Neprihănită a Mariei, care s-a făcut pe 25 martie în Catedrala Sfântul Iosif, când ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a citit acest act de consfințire pentru a încredința Ucraina, Rusia și întreaga omenire grijii materne a Sfintei Fecioare Maria.

Zilele Mondiale celebrate în Biserica Universală au fost marcate și în Arhidieceză, prin celebrarea unei Sfinte Liturghii la Catedrala Sfântul Iosif. Așa au fost Sfânta Liturghie pentru Ziua Mondială a Bunicilor și Vârstnicilor din 24 iulie, sau Sfânta Liturghie de Ziua Mondială a Săracilor din 13 noiembrie. La fel au fost sărbătorite: Ziua Vieții Consacrate (2 februarie); Ziua Mondială a Bolnavului (11 februarie); Ziua Mondială de Rugăciune împotriva Traficului de Persoane (13 februarie); Ziua Mondială a Migranților și a Refugiaților (25 septembrie).

Sărbători speciale în Arhidieceză, în București, sunt aniversarea sfințirii Catedralei Sfântul Iosif (15 februarie) și înființarea Arhidiecezei Romano-Catolice de București (27 aprilie). Cu ocazia celei de-a doua sărbători, la finalul Sfintei Liturghii celebrate în Catedrala Sfântul Iosif, au fost prezentate credincioșilor de către mons. Ieronim Iacob două cărți: revista Pro Memoria, numărul 20/2021, și volumul Biserica și cultura, ambele apărute la Editura ARCB.

Pe plan cultural, în Arhidieceză, la Catedrala Sfântul Iosif s-au desfășurat mai multe concerte, precum: Le Choeur Voyageur (17 februarie); „Rugă pentru pace” (2 aprilie); Concert Pascal al Orchestrei Inginerilor „Petru Ghenghea” (17 aprilie); Festivalul „Cantus Ecclesiae”, ediția a II-a (15 mai – 5 iunie); Corul de cameră „Preludiu” – „In illo tempore” (29 iunie); Turneul Național „Orgile României” (3 iulie); Alexandru Tomescu „Paganini Magic” (12 iulie); Festivalul Internațional de Orgă FIO România, ediția a V-a (10-23 octombrie); „Darul îngerilor” (3 decembrie); Concert Regal de Crăciun cu Corul Regal (13 decembrie); „Venite adoremus” – Orchestra Anima (19 decembrie). De menționat și concertul care a avut loc la Opera Națională din București, pe 14 iunie, intitulat „Papa Francisc – Pelerin în România – 3 ani de la vizita apostolică”.

Iulia Cojocariu


Actualitatea creştină, nr. 13/2022, Anul XXXIII, p. 24-25.

Show Buttons
Hide Buttons