Sfântul Apostol Paul

Pictură în ulei pe lemn, 50 x 112,3 cm, 1482.

Se află în Museo Peldo Pezzoli din Milano (Italia).

Personalitatea Sfântului Apostol Paul constituie un univers fascinant de gândire şi credinţă, clădit pe o trăire profund umană care transpare din epistolarul său, iar acest univers este departe de a fi epuizat în aprofundarea sa. Acest vas ales a trezit şi continuă să trezească interesul multor teologi şi studioşi ai Bibliei, care aduc la lumină noi aspecte ale gândirii sale. Cunoscut ca „Apostolul neamurilor” şi unul dintre cei mai mari vestitori ai Evangheliei, Paul a pus credinţa deasupra vieţii sale şi a fost mereu pregătit pentru mărturia supremă faţă de Domnul. Despre acest mare om al Bisericii, Papa emerit Benedict al XVI-lea a afirmat, în predica de inaugurare a Anului Paulin din seara de 28 iunie 2008: „Credinţa sa este experienţa de a fi iubit de Isus Cristos în mod cu totul personal; este conştiinţa faptului că Cristos a îndurat moartea nu pentru un ceva anonim, ci din iubire faţă de el – faţă de Paul. (…) Credinţa lui este impactul iubirii lui Dumnezeu asupra inimii sale. Şi astfel, tot această credinţă este iubire faţă de Isus Cristos.”

Bartolomeo Montagna, unul dintre marii artişti ai Renaşterii italiene din secolul al XV-lea, a realizat acest portret al lui Paul, care-l reprezintă în anii de maturitate. Toga cu care este înveşmântat este simbolul autorităţii sale apostolice şi al misiunii de vestitor al Evangheliei, iar culoarea roşie semnifică iubirea sa pentru Cristos şi martiriul care-i va încununa viaţa. În dreptul inimii ţine Scriptura, cuvântul lui Dumnezeu care i-a călăuzit viaţa, iar în mâna dreaptă ţine sabia, o imagine a sârguinţei sale în a apăra credinţa, atunci când a fost cazul (cf. Ef 6,17), dar şi referinţă la martiriul său. Paul stă pe locul martirizării sale, „în afara zidurilor” oraşului Roma, care se vede în fundalul tabloului. Se pare că acest tablou făcea parte dintr-o lucrare mai amplă, un poliptic, în care era reprezentat şi Sfântul Ieronim. Din acest tablou se remarcă perfecţiunea jocului de lumină, a trăsăturii faciale, a culorilor, a cadrului sculptural, iar aceste elemente trimit la influenţa lui Giovanni Bellini, unul dintre prietenii şi colaboratorii lui Montagna.

Bartolomeo Montagna – portretist al Fecioarei Maria din Renaştere

Bartolomeo Montagna (cca 1450-1530) a fost un pictor italian din perioada Renașterii, elev al lui Andrea Mantegna şi prieten apropiat al lui Giovanni Bellini, Antonello da Messina şi Alvise Vivarni, portretiști şi autori de picturi religioase. Toţi aceşti artişti se aseamănă prin stilul portretistic expresiv, în culori vii, cu cadre sculpturale.

Pr. Andrei Dumitrescu


Actualitatea creştină, nr. 10/2022, Anul XXXIII, p. 35.

Show Buttons
Hide Buttons