Mi-e sete! Așa se lamentează un om. Domnul nostru este Creatorul oceanelor și al apelor cerului. Mâna Sa închide sau deschide fântâna cerului și trimite ploaie peste oamenii buni și peste oamenii răi. Lui Îi aparține marea, El a făcut-o… și totuși Îi este sete. De ce? Pentru că de prea multe ori ne comportăm ca niște administratori iresponsabili fără a fi conștienți de faptul că toți facem parte din „darul Creației” (Cf. Papa Francisc, Discurs cu ocazia relansării Deceniului Națiunilor Unite pentru refacerea ecosistemelor, 4 mai 2021).

Epuizarea resurselor naturale reprezintă cu siguranță o  chestiune de importanță primară. Apa potabilă și curată, pentru că este indispensabilă pentru viața umană și pentru a susține ecosistemele terestre și acvatice, poate fi pusă în topul acestor probleme. Sărăcia de apă publică există în special în Africa, unde mari sectoare ale populației nu au acces la apa potabilă sigură sau îndură secete care fac dificilă producția de hrană. În unele țări există regiuni cu abundență de apă, în timp ce altele îndură o gravă carență (Laudato si’, 28).

Dar, pe lângă absența apei, o mare problemă este aceea a calității apei disponibile pentru cei săraci, care provoacă multe decese în fiecare zi. Printre cei săraci sunt frecvente bolile legate de apă, inclusiv cele cauzate de microorganisme și de substanțe chimice. Dizenteria și holera, cauzate de igiena precară și de surse de apă necorespunzătoare, sunt un factor semnificativ de suferință și de mortalitate infantilă.

Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, profitându-se de carența apei sau a calității sale, în unele locuri înaintează tendința de a privatiza această resursă scăzută, transformată în marfă supusă legilor pieței. Dar „accesul la apa potabilă și sigură este un drept uman esențial, fundamental și universal, pentru că determină supraviețuirea persoanelor, și pentru aceasta este condiție pentru exercitarea celorlalte drepturi umane” (Laudato si’, 30).

„Pentru noi, credincioşii, «sora apă» nu este o marfă: este un simbol universal şi este izvor de viaţă şi de sănătate. Prea mulți fraţi, atâţia, atâţia fraţi şi surori au acces la puţină apă şi eventual poluată! Este necesar să se asigure pentru toţi apă potabilă şi servicii igienice” (Papa Francisc, Angelus, 21 martie 2021).

Să revenim la imaginea lui Cristos pe cruce. S-a coborât la noi și a strigat: „Mi-e sete!” El este Domnul izvoarelor și al apelor adânci, dar pe cruce fiind nu I s-a dat nici măcar un pahar de apă rece. Dacă ar fi strigat îngerilor Săi: „Mi-e sete!”, atunci cu certitudine aceștia s-ar fi luat la întrecere în a-l servi. Și astăzi Domnul strigă „Mi-e sete!” prin vocea atâtor însetați. Îl servim?

 „Omenirea are obligația de a proteja această comoară, creația, darul incomensurabil al lui Dumnezeu făcut omenirii, și totodată să se angajeze împotriva unei folosiri fără discernământ a bunurilor pământului.” (Papa Benedict XVI, 27.9.2008)

 

Pr. Daniel Gheorghiță Benchea


Actualitatea creştină, nr. 7/2021, Anul XXXII, p. 16.

Show Buttons
Hide Buttons