Vino, Doamne Isuse !

Anul 2020 va rămâne în istorie o amintire tristă pentru pandemia provocată de coronavirus, care ne-a obligat la multe renunțări, la acceptarea multor restricții atât în viața socială, cât şi în  desfășurarea normală a vieții religioase; un an care a adus moarte, boli, separări, izolări, sărăcie, teamă şi nesiguranță în orice colț al pământului. Un an pe care cu siguranță că nu-l vom uita  repede!

În lumina tuturor acestor aspecte provocate de pandemie, bilanțurile inevitabile de sfârșit de an  nu pot să înregistreze decât rezultate negative.

Pentru noi creștinii, totuși, tocmai în vederea solemnității Crăciunului, pe care îl vom celebra în această lună, nu este timp de bilanț negativ. Înaintea lui Dumnezeu care se face om, care vine să ne mântuiască, totul trece în plan secundar şi putem numai să ne bucurăm pentru această unică Lumină care vine să lumineze lumea. De două mii de ani, până astăzi, în orice colțișor al pământului, în orice inimă omenească, răsună puternic şi se propagă – altceva decât un virus! – vestea Îngerului adusă păstorilor: „Nu vă temeți, vă vestesc o mare bucurie, care este pentru tot poporul” (Lc 2, 10).

Virusul mai curând sau mai târziu va fi învins, însă niciodată nu se va epuiza vestirea prezenței în mijlocul nostru a lui Dumnezeu, care iubește omul aşa de mult, încât îl trimite pe Fiul Său pe pământ ca să com-pătimească, adică să împărtășească condiția noastră omenească. „Cuvântul lui Dumnezeu şi-a fixat locuința între oameni şi s-a făcut Fiul omului, pentru a obișnui omul să-l înțeleagă pe Dumnezeu şi pentru a-l obișnui pe Dumnezeu să-şi așeze locuința sa în om după voința Tatălui. Pentru aceasta, însuși Dumnezeu ne-a dat ca «semn» al mântuirii noastre pe Cel care, născut din Fecioară, este Emanuel: pentru că însuși Domnul salvează pe cei care prin a lor putere nu au nicio posibilitate de mântuire” (Sf. Irineu, Tratat împotriva ereziilor).

Să nu ne preocupăm dacă uneori împrejurările vieții ne fac să tremurăm, să ne îndoim şi dacă ele ne blochează. Li s-a întâmplat şi păstorilor la vederea Îngerului: „Ei au fost cuprinși de mare spaimă” (Lc 2, 9). Se întâmplă tocmai atunci când Domnul se întrupează şi vine în inima noastră pentru a ne dărui iertarea, gingășia Sa, harul Său.

Niciodată nu am văzut spitale atât de pline de bolnavi, așa cum s-a întâmplat anul acesta din cauza virusului Covid-19: spitale în prag de colaps, până la punctul de a nu mai putea primi pacienți!

Această criză sanitară ne-a arătat importanța şi necesitatea operei medicilor şi a infirmierilor. Dar în realitate, această nevoie ne trimite direct la Cristos, unicul medic care poate vindeca şi trupul şi sufletul nostru: „Nu cei sănătoși au nevoie de medic, ci bolnavii (…) nu am venit să-i chem pe cei drepți, ci pe cei păcătoși” (cf. Mt 9, 12-13).

El a venit între noi ca medic, să mângâie orice om şi să vindece inima rănită de păcat; într-adevăr, spune profetul Isaia: „Duhul Domnului este asupra mea: pentru aceasta m-a uns să duc săracilor vestea cea bună; m-a trimis să proclam celor închiși eliberarea şi celor orbi recăpătarea vederii, să redau libertatea celor asupriți; să vestesc un an de îndurare a Domnului” (Is 61, 1-2).

La lumina acestei vești bune, putem spera că orice rău fizic sau spiritual poate fi vindecat, contând pe asistența unui „Spital” care primește pe orice bolnav: Biserica. În ea, Isus în persoană este medicul care se îngrijește şi vindecă orice inimă, prin Cuvântul Său şi cu Sacramentele, folosindu-se de nenumărați „infirmieri”, bărbați şi femei care îl mărturisesc cu viața lor.

Nașterea lui Isus, pe care o celebrăm de peste două mii de ani, şi pe care îl vom celebra şi anul acesta, chiar dacă va fi „un alt fel de Crăciun” din cauza pandemiei, ne amintește mereu același lucru: Isus vine pentru omul care caută drumul spre adevărata viață, pentru omul care suferă, pentru cel care nu mai iubește, pentru cel care nu mai speră, pentru cel pierdut şi care întâlnește doar întuneric în jurul său.

Siguri de această venire, care este semnul reînnoit al iubirii lui Dumnezeu, care vrea să intre în inima fiecărui om şi în viețile noastre, doresc să ajungă la toți cititorii revistei Actualitatea creștină urarea mea plină de iubire însoțită de încurajarea să spere şi să iubească Viața cea nouă adusă de Fiul lui Dumnezeu.

De aceea mă îndrept cu multă afecțiune spre toți cei care așteptați Darul reînnoit al lui Dumnezeu şi vă spun:  curaj, nu vă descurajați din cauza vremurilor grele pe care le trăim, Domnul vine ca să ne elibereze!

Spun celor în vârstă, bunicilor, care simțiți povara anilor şi singurătatea, sau vă simțiți o povară pentru cei dragi: curaj, nu plângeți, Domnul vine să vă dăruiască şi tinerețea inimilor voastre!

Celor care suferiți din cauza bolii, de coronavirus, de o tumoare, sau sunteți în spital sau la pat: curaj, Domnul vine să aline durerile voastre, pentru că împreună cu suferința voastră sunteți pe Cruce împreună cu El pentru a răscumpăra lumea!

Vouă care sunteți fără loc de muncă şi în dificultăți economice: curaj, Domnul vine să umple foamea voastră după dreptate şi pentru demnitate!

Vouă, soților răniți de separare sau de neînțelegere: curaj, Domnul vine să vă îngrijească cu balsamul iertării!

Vouă, părinților, care suferiți pentru fiul vostru, poate drogat sau pierdut, Domnul vine ca să dea o nouă ocazie de viață!

Vouă, care plângeţi pentru pierderea unei persoane scumpe: curaj, Domnul vine să șteargă lacrimile voastre cu speranța în viața veșnică.

Ție, frate preot, curaj, Domnul vine să-ţi ușureze povara fragilității omenești şi să-ţi redea bucuria pentru a vesti Evanghelia!

Vouă, fraților şi surorilor consacrate: curaj, Domnul vine să reînnoiască şi să reîmprospăteze voturile făcute, pentru ca în fiecare zi să puteți fi, după carisma fiecăruia, un reflex al Inimii Sale.

Să ne însoțească în timpul Adventului rugăciunea  „Maranatha! Vino, Doamne Isuse!” pentru a avea o întâlnire fericită cu Emanuel şi pentru a ne bucura de Nașterea Fiului lui Dumnezeu!

Vă doresc tuturor un Advent binecuvântat şi un Crăciun fericit!

Cu binecuvântarea noastră arhierească şi părintească,

† Aurel Percă

Arhiepiscop Mitropolit de București


Editorial – Actualitatea creştină, nr. 12/2020, Anul XXXI, p. 3-4.

Show Buttons
Hide Buttons