Există o vorbă care se verifică atât de ușor: „haina îl face pe om”. Cu siguranță, nu este modul corect de a observa o persoană și de a-i atribui un anumit grad de atenție în funcție de aspectul exterior. Dar dacă ne analizăm câteva momente, este posibil să constatăm că adeseori, involuntar, punem mult prea ușor o etichetă unei persoane după modul în care se îmbracă sau arată. Fapt pe care ar trebui să-l revizuim, pentru că nu este o atitudine care să ne facă cinste.

Vă salut cu drag, tineri cititori de gânduri pentru suflet, și sper că vă găsesc bine!

Ce-ar fi ca în această lună decembrie, o lună de altfel mai deosebită, în care, datorită timpului Adventului, suntem încurajați să ne pregătim pentru sărbătoarea Crăciunului, să lucrăm mai mult la acest aspect.

Ce anume ne poate motiva și poate sprijini inițiativa noastră, pentru a trata cu respect pe oricine întâlnim? Haideți să observăm câteva motivații.

În primul rând, pentru că nouă nu ne-ar plăcea să fim judecați după aparențe. Într-adevăr, te poți simți ușor deranjat când observi pe chipul interlocutorului cum subtil te „scanează” pentru a ști cum să te abordeze. Nu proceda la fel, nu vei fi cu nimic diferit de o asemenea persoană!

În al doilea rând, dacă am ști că persoana întâlnită este fiul/fiica unei persoane importante, ne-am activa un respect aparte. Poate ar trebui să facem la fel cu orice persoană care este fiul sau fiica Tatălui ceresc. Vom ajunge într-o zi să observăm cu adevărat și cât de important este Tatăl ceresc.

Apoi să nu neglijăm prezența lui Isus în fiecare dintre noi. Iar cuvintele sale ,,ori de câte ori ați făcut aceasta unuia dintre aceștia mici, mie mi-ați făcut” (Mt 25,40) să răsune ca un ecou de fiecare dată.

Și lista poate continua. Am preferat să le identificăm pe acelea cu adevărat esențiale. Cert este că respectul cuvenit aproapelui este o datorie, dar și un semn că te caracterizează simțul umanității și al omeniei.

Pr. Marian Blaj,

Oficiul pentru Pastorația Tineretului


Actualitatea creştină, nr. 12/2021, Anul XXXII, p. 17.

Show Buttons
Hide Buttons