Text: Cristina Grigore, Agenția SIR (traducere Iulia Cojocariu)

Un incendiu în secția Covid a spitalului din Piatra Neamț a provocat sâmbătă seara 10 morți și 7 răniți. Suveranul Pontif a vorbit despre acest lucru la Angelus. Mesaje ale arhiepiscopului catolic și patriarhului ortodox. Președintele Iohannis: „este necesară o adevărată reformă”. Și țara îl onorează pe Cătălin Denciu, medicul curajos care și-a riscat viața pentru a acorda primul ajutor.

10 morți și 7 răniți este bilanțul dramatic al incendiului izbucnit în seara de sâmbătă 14 noiembrie într-un spital din Piatra Neamț, în România, chiar în secția cu bolnavi Covid. Papa Francisc a amintit ieri la Angelus tragicul eveniment și a adresat un gând: „îmi exprim apropierea și mă rog pentru ei; să ne rugăm pentru ei”.

Un medic curajos. Patriarhul Bisericii Ortodoxe române Daniel a trimis „un mesaj patern de condoleanțe și de mângâiere familiilor pacienților decedați, rudelor, prietenilor, și întregii echipe medicale, care i-a îngrijit și a încercat să le salveze viața”.

„În aceste momente încărcate de suferință și de tulburare – a adăugat –, să ne rugăm lui Dumnezeu pentru odihna veșnică a victimelor și pentru vindecarea rapidă a celor răniți”.

Arhiepiscopul romano-catolic de București, Mons. Aurel Percă, a transmis un mesaj de compasiune și de rugăciune pentru morți, și a amintit medicul de gardă, Cătălin Denciu, „care și-a pus viața în pericol pentru a-i salva pe pacienți”, „un gest eroic atât de mare așa cum ne amintesc cuvintele lui Cristos: „nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta: să-și dea viața pentru proprii prieteni”.

Pacienții și personalul. Incendiul pare să fi izbucnit ca urmare a unui scurt circuit electric produs într-o cameră cu opt pacienți afectați de coronavirus și intubați. Din păcate, în ciuda eforturilor personalului medical, acești pacienți și-au pierdut viața în incendiu. Alți doi pacienți, într-o stare deja gravă, care se găseau în camera învecinată, au decedat, în secția urgențe. Doi medici și câteva asistente care au îngrijit pacienții au suferit răni, și pentru că hainele medicale au fost cuprinse de flăcări. Unul dintre medici, mai grav, a fost transferat duminică dimineața la spitalul Regina Astrid din Bruxelles, în Belgia. Denciu, „medicul erou” așa cum este numit acum în România, este specializat în terapie intensivă; are 48 de ani, este căsătorit – și soția lui este medic, ginecolog – și are doi copii.

„O reformă profundă”. Pentru mulți oameni din România incendiul de la spitalul din Piatra Neamț le-a amintit de un alt incendiu, de acum cinci ani, într-un club de noapte din București, Colectiv, în care și-au pierdut viața 64 de persoane și mai mult de o sută au rămas rănite.

Incompetența și corupți, care au făcut posibil incendiul de la Colectiv, sunt acum indicate de mass media din România și de diferite personalități publice printre cauzele incendiului.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat duminică faptul că „în mod evident acest teribil incident ne-a arătat încă o dată, dacă mai era nevoie, că este absolut necesară o reformă profundă a sistemulul sănătății publice în România”.

Nodul management. Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, într-o intervenție la televiziunea publică română TVR, a insistat asupra necesității depolitizării managementului spitalelor din România. În fapt, spitalul din Piatra Neamț, care se găsește sub administrația consiliului municipal, a fost condus în ultimele 12 luni de opt manageri, numiți – se crede – mai mult prin criterii politice decât prin competențe profesionale, unii rămânând la conducerea structurii spitalicești 3, 6 sau 16 zile, într-o perioadă marcată de o profundă urgență sanitară din cauza pandemiei de coronavirus.

„Suntem un sistem medical rămas în letargie de 30 de ani – a spus ministrul român Tătaru. Se impune depolitizarea întregului management sanitar”.

Directorii „trebuie să susțină un examen la București și trebuie să fie verificați în fiecare an. Dacă nu corespund cerințelor, trebuie să plece”.

Prevenirea incendiilor. De asemenea, ministrul a amintit că în timpul pandemiei, sistemul sanitar în România a fost „modernizat cu forța”, și că a cerut ca la instalarea noilor echipamente medicale să se facă și verificări ale instalațiilor tehnice. În același timp, a început o verificare în toate spitalele din România și se pare că sunt diferite structuri spitalicești care funcționează fără certificatul de prevenire a incendiilor. Și secția de terapie intensivă a spitalului Piatra Neamț a fost reorganizată în ziua incendiului, fără autorizația necesară.


Articol al Agenției SIR, din 16 noiembrie 2020 publicat într-o formă restrânsă în Actualitatea creştină, nr. 12/2020, Anul XXXI, p. 11.

Show Buttons
Hide Buttons