a mijlocit pentru viața unui confrate

În data de 9 martie 2004, un preot carmelitan, paroh în Boca Raton în Palm Beach, statul Florida (SUA), a observat că pe suprafața craniană avea bube roșii și sângerânde. Ulterior au apărut zece leziuni recidivante, roșii, groase și aspre, a căror biopsie pentru examinare a arătat un „melanom nodular malign, nivel anatomic cel puțin IV”.

Preotul a invocat ajutorul părintelui Titus Brandsma. Auzise despre el de la un profesor olandez care locuia în aceeași comunitate cu Fericitul Titus când acesta din urmă a fost arestat de Gestapo. Când, între sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie 2004, a aflat diagnosticul cu prognostic fatal de „melanom metastatic al ganglionilor limfatici”, s-a adresat spontan părintelui Titus, invitându-i pe frații săi carmelitani să i se alăture în rugăciunile sale. La rugăciune au participat și membri ai familiei, enoriași, cunoscuți și preoți din dieceza de Palm Beach. Cererile de vindecare au fost personale și comune, inclusiv momente de rugăciune organizate care au implicat întreaga dieceză de Palm Beach și au continuat înainte, în timpul și după operație.

La 30 iulie 2004, a fost supus unei intervenții chirurgicale și a fost externat la 4 august în stare bună. Studiul cazului a demonstrat că a existat o legătură de cauzalitate între invocare și însănătoșirea rapidă, completă și de durată a părintelui carmelitan.

Sfântul Titus Brandsma

Canonizare: 15.05.2022

Beatificare: 03.11.1985

Venerabil: 1985

Procesul: 1952

Moartea: 26.07.1942

Nașterea: 23.02.1881

BIOGRAFIE

Un preot călugăr iubitor de adevăr, ucis pentru a se fi opus directivelor naziste.

Anno Sjoerd Brandsma s-a născut la o fermă mare din Ugokloster, lângă Bolsward, în Frizia (Țările de Jos). La vârsta de 17 ani a intrat în Ordinul Fraților Carmelitani, în mănăstirea din Boxmeer; din afecțiune și respect pentru tatăl său, și-a luat numele Titus. În 1905 a fost hirotonit preot. În anul următor a plecat la Roma pentru a studia filosofia.

Întors în Țările de Jos, s-a dedicat predării filosofiei și matematicii și a intrat în lumea jurnalismului, colaborând cu diverse ziare olandeze fiind și asistent ecleziastic al Asociației Jurnaliștilor Catolici.

În zorii zilei de 19 ianuarie 1942, poliția politică l-a arestat* în mănăstirea din Boxmeer. A murit la 26 iulie 1942, la vârsta de 61 de ani, în lagărul de concentrare de la Dachau, după ce o asistentă, la ordinul SS, i-a injectat o fiolă de acid carbolic.

* În 1940, Țările de Jos au fost invadate și ocupate de Germania nazistă a lui Hitler. Șeful departamentului de presă al ocupanților i-a scris superiorului său: „Din 2 ianuarie, părintele Titus Brandsma … a călătorit în toată țara … pentru a invita redactorii-șefi ai presei catolice să participe la campania de protest. Deoarece este oportun să răspundem imediat cu o contramanevră, propun ca el să fie arestat fără întârziere și închis într-un lagăr de concentrare.”


Actualitatea creştină, nr. 9/2018, Anul XXIX, p. 22.

Show Buttons
Hide Buttons