Când mergem pentru prima dată într-un cătun suntem întrebați de bărbați, în special de preoții tradiționali: Care este sacrificiul vostru? După ce le răspundem ne adresează următoarea întrebare: Ce semnifică pentru voi acest sacrificiu? Discuția cu aceste persoane în teritoriile de primă evanghelizare nu se limitează doar la aceste întrebări. De la acestea se poate începe o discuție teologică. Și nu este o discuție ușoară, deoarece astfel de întrebări pot pune pe oricine în dificultate. Răspunsul pe care îl oferim la întrebarea „Care este sacrificiul vostru?” este următorul: „Sacrificiul lui Cristos!”
Pentru cei din tribul Gabra, momentul sacrificiului este foarte important. Sacrificiul lor este asemănător cu cel al profetului Abraham. Această celebrare este ținută de două ori pe an: în luna martie și în luna august. În tribul Gabra sunt cinci clanuri. Fiecare clan are o zi dedicată acestei sărbători. Sacrificiul este cunoscut în limba tribului sub denumirea de „Sorio”. Băieții care sunt plecați la muncă în altă parte sunt obligați, cultural, să se întoarcă acasă pentru a participa la acest ritual. Ei nu pot celebra acest rit în altă parte, dacă nu s-au căsătorit. Mamele ai căror soți au decedat și ai căror primi născuți de parte bărbătească nu se întorc acasă pentru această sărbătoare nu pot celebra această zi specială. Tot în această perioadă se țin nunțile tradiționale.
Liturgia pe care noi o trăim poate să fie considerată banală, nefiind căutată și înțeleasă. Ritualurile din alte religii și culturi pot deveni pentru noi mult mai interesante, pentru că le căutăm semnificațiile. Cartea Leviticului ne ajută în astfel de situații să înțelegem că liturgia joacă un rol primordial în procesul de inculturare a credinței creștine în cultura africană. Sărbătorile și ritualurile se pot schimba de-a lungul timpului, dar esența acestora rămâne aceeași. Pentru a trăi și a crește, credința trebuie să fie exprimată prin ritualuri.
Sacrificiul lui Cristos este exprimat în Biserica Catolică prin multe rituri, pe care poate nu le-am descoperit. De aceea este foarte important să cunoaștem ritualurile ritului latin, în care noi am crescut și în care trăim. Acțiunile pe care le săvârșim în cadrul Sfintei Liturghii și al celebrării celorlalte sacramente au semnificații teologice. Pe acestea noi le vom descoperi doar atunci când le vom aprofunda, iar asta este una dintre binecuvântările de a fi credincios catolic.
(Va urma)
Actualitatea creştină, nr. 10/2022, Anul XXXIII, p. 26.