Luna octombrie marchează începutul procesului sinodal, care privește Bisericile diecezane. Papa Francisc a vorbit pe larg despre sinodalitate într-o întâlnire desfășurată la Vatican în prezența credincioșilor diecezei de Roma, căreia îi este păstor. Tot sinodalitatea a fost în atenția Conferinței Episcopilor din România, care s-a întrunit în sesiune plenară la mănăstirea călugărilor carmelitani de la Ciofliceni.

Duhul Sfânt are nevoie de voi

Papa Francisc a primit 4.000 de credincioși din dieceza de Roma în sala Paul al VI-lea din Vatican, sâmbătă 18 septembrie. Cu această ocazie Suveranul Pontif s-a adresat credincioșilor din dieceza de Roma, descriind procesul sinodal care trebuie să înceapă în octombrie și importanța diecezei pentru ca Biserica să lucreze pentru a se simți parte „dintr-un singur mare popor”.

Tema viitorului sinod este „Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune”, iar Papa a descris sinodul ca fiind o călătorie în care toată Biserica este implicată.

Sinodul se va desfășura între octombrie 2021 și octombrie 2023, iar itinerarul său a fost conceput drept „un dinamism de ascultare reciprocă, dus la toate nivelurile Bisericii, implicând tot poporul lui Dumnezeu”.

Prima etapă a procesului (octombrie 2021 – aprilie 2022) privește diferitele Biserici diecezane. „Este motivul pentru care mă aflu aici, în calitate de episcop al vostru, pentru a împărtăși, căci este foarte important ca dieceza Romei să se angajeze cu convingere în acest parcurs”, a declarat Papa.

Suveranul Pontif a explicat că „sinodalitatea exprimă natura Bisericii, forma sa, stilul său, misiunea sa”. Cuvântul „sinod” conține tot ceea ce trebuie să înțelegem: „să mergem împreună”.

În continuare, Papa a declarat că faza diecezană este foarte importantă deoarece implică ascultarea tuturor celor botezați. A subliniat faptul că „există multă rezistență pentru a depăși imaginea unei Biserici împărțite în mod rigid între șefi și subordonați, între cei care învață și cei care trebuie să învețe, uitând că lui Dumnezeu îi place să răstoarne pozițiile. A merge împreună descoperă mai degrabă orizontalitatea decât verticalitatea ca linie de conduită”.

Sensus fidei (lat. „simțul credinței”) „îl califică pe fiecare în demnitatea funcției profetice a lui Isus Cristos, astfel încât să putem discerne care sunt căile Evangheliei în prezent”.

„Este necesar să ne simțim membru al unui singur mare popor care este destinatarul promisiunilor divine, deschis către un viitor care așteaptă toată lumea pentru a participa la banchetul pregătit de Dumnezeu pentru toate popoarele.”

În parcursul sinodal, ascultarea trebuie să țină cont de sensus fidei, dar nu trebuie să neglijeze toate aceste „intuiții” care pot să apară acolo unde nu ne așteptăm.

În încheiere, Papa Francisc a spus: „Am venit aici pentru a vă încuraja să luați în serios acest proces sinodal și pentru a vă spune că Duhul Sfânt are nevoie de voi. Ascultați-l ascultându-vă și nu lăsați pe nimeni în afară sau în urmă. Acest lucru nu este valabil numai pentru persoanele prezente, ci pentru Biserica întreagă, care nu se întărește numai reformând structurile, dând instrucțiuni, propunând conferințe sau directive și programe, ci dacă redescoperă că este un popor care vrea să meargă împreună. Un popor, cel din Roma, care conține varietatea tuturor popoarelor și a tuturor condițiilor: ce bogăție extraordinară, în complexitatea sa! (…) În acest timp de pandemie, Domnul stimulează misiunea unei Biserici ca să fie sacrament de îngrijire. Lumea și-a ridicat strigătul, și-a manifestat vulnerabilitatea: lumea are nevoie de îngrijire. Curaj și înainte. Mulțumesc!”

Episcopii catolici din România pregătesc parcursul sinodal convocat de Papa Francisc pentru 2021-2023

În perioada 20-22 septembrie 2021, Arhidieceza Romano-Catolică de București a fost gazda sesiunii plenare a Conferinței Episcopilor din România (CER), care s-a desfășurat la Mănăstirea Carmelitană de la Ciofliceni. Aproape toți episcopii catolici de ambele rituri (romano-catolic și greco-catolic) din România au participat, în condiții de siguranță sanitară, la lucrările sesiunii prezidate de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, președintele CER.

Este prima sesiune plenară a CER de la declanșarea pandemiei în care episcopii se întâlnesc în persoană. Ultima sesiune plenară a CER pe teritoriul Arhidiecezei de București a avut loc la Ciofliceni, între 10-12 aprilie 2019, iar ultima sesiune în format fizic a avut loc la Baia Mare între 25-27 septembrie 2019.

La această sesiune de lucru au participat pentru prima oară și noii episcopi: PS László Kerekes, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia, PS Cristian Dumitru Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș și PS Ioan Călin Bot, Episcop auxiliar al Eparhiei de Lugoj.

Marți, 21 septembrie, programul a inclus Sfânta Liturghie solemnă în Catedrala Sf. Iosif din București, prezidată de ÎPS Aurel Percă, la care au concelebrat episcopii reuniți în sesiune și Arhiepiscopul Giampietro Dal Toso, președinte al Operelor Misionare Pontificale.

În centrul discuțiilor CER s-a aflat Sinodul Episcopilor cu tema sinodalității, ce se va desfășura la Roma în octombrie 2023, cu participarea episcopilor din întreaga lume catolică. Pe 17 octombrie 2021 va începe prima etapă a parcursului sinodal: ascultarea și consultarea Bisericilor locale, etapă care se va încheia în aprilie 2022. Documentul pregătitor al Sinodului Episcopilor, publicat la Vatican pe 7 septembrie 2021, intitulat „Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune” și Vademecum-ul însoțitor trasează direcțiile de ascultare și discernământ în Bisericile locale. Pornind de la aceste două documente, episcopii reuniți în sesiunea plenară au discutat modalități concrete de a implementa acest parcurs în diecezele și eparhiile din România. Din aprilie 2022 va începe a doua etapă a parcursului sinodal, cea națională, care va fi dezbătută în următoarea sesiune plenară a CER.

Misiunile au avut un loc special în agenda întâlnirii, iar invitatul special, Arhiepiscopul Giampietro Dal Toso, președinte al Operelor Misionare Pontificale, a explicat cum „misiunea face parte din natura Bisericii”. Împreună cu Pr. Eugen Blaj, directorul național al Operelor Misionare Pontificale din România, Mons. Dal Toso a propus modalități concrete de a întări cooperarea Operelor Misionare Pontificale cu structurile Bisericii locale. În ultima zi a sesiunii, Patriarhul Bisericii Greco-Catolice Melchite, Youssef Absi, a avut o intervenție specială, prezentând situația Bisericii Catolice din Orientul Mijlociu.

Pr. Florin-Petru Sescu, referentul Comisiei pentru migranți din cadrul CER, a prezentat situația actuală a Comisiei, a cărei președinție a fost preluată de PS Cristian Dumitru Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. PS Ioan Călin Bot, Episcop auxiliar al Eparhiei de Lugoj, a preluat președinția Comisiei pentru Viață Consacrată și a Comisiei pentru Dialog și Ecumenism.

Următoarea sesiune a CER va avea loc la Timișoara în intervalul 7-9 aprilie 2022, fiind găzduită de Dieceza Romano-Catolică de Timișoara. Conferința Episcopilor din România se întrunește de două ori pe an și îi reunește pe toți episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România şi exprimă unitatea Bisericii locale și comuniunea cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte Papa.


Actualitatea creştină, nr. 10/2021, Anul XXXII, p. 14-15.

Show Buttons
Hide Buttons