„Mergem împreună” în noul an pastoral ca Biserică sinodală
În mod tradițional, luna octombrie este dedicată rugăciunii și sensibilizării misionare în Biserică, dar anul acesta legătura lunii misionare este evidentă și în celebrarea Sinodului episcopilor, în pregătirea căruia am fost implicați și noi începând cu anul 2021: „Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune”.
Este o lună care se prezintă ca fiind bogată în solicitări și pentru viața Arhidiecezei noastre, pentru că vom începe noul an pastoral, care va aduce în atenția noastră importanța duminicii și a participării cu prezență fizică la Sfântă Liturghie duminicală.
Anul 2023 este un an în care aniversăm trei evenimente importante în viața Fericitului Vladimir Ghika; vom condensa în această lună, în ziua care marchează 100 de ani de la hirotonire (7 octombrie), omagiul și sentimentele noastre de cinstire față de acest curajos martir și erou al credinței.
Sinodul: „Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune”
Drumul sinodal început în anul 2021 va ajunge în această lună în faza finală. În alocuțiunea de la rugăciunea Angelus din data de 16 octombrie 2022, Papa Francisc făcea următorul anunț: „La 10 octombrie anul trecut (2021) s-a deschis prima fază a celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, cu tema «Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune». De atunci, prima fază a Sinodului s-a desfășurat în Bisericile particulare, cu ascultare și discernământ. Roadele procesului sinodal inițiat sunt multe, dar pentru ca acestea să ajungă la maturitate deplină este necesar să nu ne grăbim. De aceea, pentru a avea mai mult timp pentru discernământ, am decis ca această Adunare Sinodală să se desfășoare în două sesiuni. Prima, între 4 și 29 octombrie 2023, iar a doua, în octombrie 2024. Am încredere că această decizie va favoriza înțelegerea sinodalității ca dimensiune constitutivă a Bisericii și îi va ajuta pe toți să o trăiască ca frați și surori care mărturisesc bucuria Evangheliei.”
În această lună, așadar, după doi ani de discernământ, de ascultare și de participare a întregului popor al lui Dumnezeu din Bisericile particulare, se va trece la faza universală a acestui proces. Scopul declarat al Sinodului „nu este acela de a produce documente, ci să facă să răsară vise, să trezească profeții și viziuni, să facă să înflorească speranțe, să stimuleze încredere, să panseze răni, să împletească relații, să învie zori de speranță, să învețe unul de la celălalt și să creeze un imaginar pozitiv care să lumineze mințile, să încălzească inimile, să redea forță mâinilor” (cf. Documente pregătitoare).
Din toate părțile lumii sunt multe așteptări și speranțe de la acest Sinod. Cu siguranță Duhul Sfânt va trasa calea pe care Biserica va trebui să o urmeze în anii care vin.
Noul an pastoral: Ziua Domnului – Redescoperirea duminicii în familii și în comunitățile parohiale
Au trecut mai bine de trei ani de când pandemia Covid-19 a bulversat rutina vieții noastre cotidiene și a pus în mare pericol sănătatea oamenilor. Pentru a proteja enoriașii vulnerabili, la vremea respectivă s-a luat măsura dificilă și drastică de a ne închide bisericile pentru a reduce la minimum răspândirea și agravarea epidemiei. În mod necesar, a fost ridicată și obligația catolicilor de a participa la liturghia de duminică. Acum că situația a revenit la normalitate și cu riscurile pentru sănătate diminuate, este timpul să insistăm ca credincioșii noștri să se întoarcă la Euharistia de duminică, pentru a ne asigura că se consolidează comuniunea lor cu Dumnezeu și cu Biserica.
Catehismul Bisericii Catolice ne spune: „Biserica, din tradiția apostolică care își are originea chiar în ziua învierii lui Cristos, celebrează misterul pascal la fiecare opt zile, în ziua care se numește pe bună dreptate «Ziua Domnului» sau duminică. Ziua Învierii lui Cristos este atât «prima zi a săptămânii», memorial al primei zile a creației, cât și «ziua a opta» în care Cristos, după «odihna» sa din Sabatul mare, inaugurează Ziua «pe care o face Domnul», «ziua care nu cunoaște apus». «Banchetul Domnului» este centrul ei, pentru că aici întreaga comunitate de credincioși îl întâlnește pe Domnul înviat care îi invită la banchetul său…. Pentru creștini a devenit prima dintre toate zilele, prima dintre toate sărbătorile, Ziua Domnului (dies dominica), duminica” (cf. Catehismul Bisericii Catolice, nr. 1166, 2174, 2177).
Este timpul să reafirmăm importanța duminicii și a participării în această zi la Sfânta Liturghie în biserici, cu prezență fizică. De aceea, în centrul anului pastoral pe care îl vom inaugura la începutul lunii octombrie se va afla reflecția asupra duminicii și a participării la Sfânta Liturghie.
Trei aniversări într-o singură sărbătoare
Anul 2023 consemnează trei aniversări sau jubilee legate de Fericitul Vladimir Ghika: 10 ani de la beatificare (31 august 2013), 100 de ani de la hirotonire (7 octombrie 1923) și 150 de ani de la naștere (25 decembrie 1873). Toate aceste aniversări sunt o reînnoită ocazie de a ne apropia de personalitatea Fericitului Vladimir Ghika, prinț, preot şi martir, mărturisitor exemplar al Evangheliei.
Avem în fața noastră un adevărat erou și martir al credinței, un exemplu strălucit de caritate pastorală, „o viață trăită ca un semn profetic de reconciliere și de pace, ca amintire a unui trecut trist care nu trebuie nicidecum să se repete și ca angajare în construirea unui viitor de speranță, de comuniune frățească, de libertate și de bucurie” (Card. Angelo Amato, Omilia de la beatificare).
Arhidieceza noastră îi va rezerva onoarea ce i se cuvine și în ziua de 7 octombrie, aniversarul hirotonirii sale, și în afară de celebrarea liturgică, vom organiza o serie de manifestări culturale și artistice.
Îndrept o invitație specială spre toți cititorii revistei Actualitatea creștină pentru a recita rozariul în luna Sfântului Rozariu, pentru intențiile Bisericii universale pentru Sinod și ale Arhidiecezei pentru un an pastoral rodnic.
Încredințăm intențiile noastre și trăirea noului an pastoral mijlocirii Fericitului Vladimir Ghika, pentru a redescoperi bucuria trăirii Zilei Domnului.
Cu binecuvântarea noastră arhierească și părintească,
† Aurel Percă
Arhiepiscop Mitropolit de București
Editorial – Actualitatea creştină, nr. 10/2023, Anul XXXIV, p. 3-4.