Luna septembrie este constelată de multe sărbători importante pentru viața Bisericii și de multe evenimente care ne văd protagoniști și beneficiari, și acestea vin după terminarea concediilor și a vacanțelor care, sper, au fost de folos pentru refacerea și revigorarea trupului și a spiritului, chiar dacă au fost caracterizate de perioade  de caniculă. Acum reîncep multe activități, de la serviciu până la școală, de la recoltă până la pregătirile pentru sezonul de iarnă.

Reflectând asupra posibilităților reale pe care le are fiecare de a se odihni, m-am oprit să mă gândesc la toți acei oameni care își dedică viața cultivării pământului. Pentru ei, de fapt, nu există odihnă: pentru a obține o recoltă bună, grija și angajarea la munca ogoarelor trebuie să fie constante!

Luna septembrie este dedicată în mod special recoltei strugurilor. Cultivarea unei podgorii necesită o muncă meticuloasă și plină de răbdare pe tot parcursul anului. Este o muncă intensă: pentru a ajunge la recolta mult dorită, viticultorul mai întâi taie și leagă lăstarii, apoi ară și fertilizează solul, iar în final are grijă să taie constant frunzele și să scape de ramurile fără rod.  

Viticultorul, prin urmare, în munca sa neîncetată, nu poate să nu admire cursul naturii. Iarna, în timpul lunilor ploioase și reci, uneori și cu zăpadă, podgoria este goală, alcătuită din ramuri uscate și aparent fără viață, „moarte”. Primăvara însă pe aceleași ramuri se pot vedea primii muguri, urmați de lăstari, frunze verzi și ciorchini de struguri, care se vor coace datorită soarelui de vară. Unii numesc acest lucru „spectacolul naturii”, care pentru noi, creștinii, nu este nimic mai puțin decât un miracol al Creatorului. O minune pentru care Domnul se folosește de mâinile omului, de munca sa grea și constantă, pentru ca vița-de-vie să poată scoate din pământ hrana necesară pentru traiul său și al fiecărui om. Iată de ce fiecare dintre noi trebuie să fie recunoscător față de munca celor care cultivă pământul, pentru că ei colaborează la planul și lucrarea lui Dumnezeu Creatorul!

Nu intenționez să dau aici o lecție de agronomie sau de viticultură, nu este domeniul meu de competență, intenționez doar să ne îndreptăm privirea spre natură și ciclurile ei în lumina Celui care a creat-o. Scopul său este de a ne face pe fiecare dintre noi să conștientizăm necesitatea de a respecta și apăra mediul înconjurător, dându-i valoarea cuvenită, nu ca simpli ecologiști, ci în calitate de creștini care, în prezența Creației, nu pot să nu simtă admirație și recunoștință față de Cel care a făcut toate lucrurile cu înțelepciune și iubire pentru ca noi să trăim fericiți.

Tema grijii față de Creație, înțeleasă în acești termeni, nu ne privește doar pe noi, catolicii, ci ne unește cu diferitele confesiuni creștine, devenind unul dintre punctele de întâlnire în drumul ecumenic: fiecare om, de fapt, ar trebui să fie recunoscător și plin de respect față de ceea ce Dumnezeu i-a dăruit.

Timpul creației

În fiecare an între 1 septembrie și 4 octombrie se celebrează Ziua Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației, care se încheie în mod simbolic cu sărbătoarea liturgică a Sfântului Francisc de Assisi, patronul promotorilor ecologiei.

Ziua Mondială a Creației este un eveniment anual care sărbătorește și promovează responsabilitatea umană în ceea ce privește îngrijirea și conservarea mediului natural. Această zi a fost creată cu scopul de a crește gradul de conștientizare a importanței protejării planetei noastre și de a promova acțiuni concrete pentru conservarea mediului înconjurător.

Cu această ocazie, Sfântul Părinte adresează un mesaj întregii lumi, prin care atrage atenția asupra responsabilității în fața unor situații urgente care privesc în momentul actual mediul înconjurător.

„Să curgă dreptatea și pacea” este tema Mesajului Papei Francisc pentru Timpul Ecumenic al Creației din acest an, cea de a opta astfel de zi mondială, care se inspiră dintr-un verset al profetului Amos, „Să curgă judecata ca apa și dreptatea ca un râu veșnic” (5,24).

Cu aceste cuvinte, profetul Amos ne cheamă să ne alăturăm râului de dreptate și de pace, pentru a ne angaja eforturile în favoarea dreptății climatice și ecologice și să vorbim cu și pentru comunitățile cele mai afectate de nedreptatea climatică și de pierderea biodiversității.

În mesajul său din acest an, Papa Francisc invită oamenii să asculte de „chemarea de a fi alături de victimele nedreptății ecologice și climatice și de a pune capăt acestui război fără sens împotriva creației”.

Sfântul Părinte propune „transformarea inimilor noastre, a stilurilor noastre de viață și a politicilor publice care guvernează societățile noastre”. Papa  amintește că Sfântul Ioan Paul al II-lea ne-a îndemnat să trăim „convertirea ecologică”, care constă în reînnoirea „relației noastre cu creația, astfel încât să nu o mai considerăm un obiect care trebuie exploatat, ci dimpotrivă, să o păstrăm ca pe un dar sacru al Creatorului”.

„În acest Timp al Creației, să ne oprim asupra acestor bătăi ale inimii: a noastră, a mamelor noastre și a bunicilor noastre, bătaia inimii create și a inimii lui Dumnezeu. Astăzi, ele nu sunt în armonie, nu bat împreună în dreptate și în pace. Mulți dintre frații și surorile noastre sunt împiedicați să se adape din acest fluviu puternic. De aceea, să ascultăm apelul de a sta alături de victimele nedreptății de mediu și climatice și de a pune capăt acestui război nesăbuit împotriva creației” (din Mesaj).

Sfântul Părinte își încheie mesajul cu un îndemn concret: „În acest Timp al Creației, ca urmași ai lui Cristos în călătoria noastră sinodală comună, să trăim, să lucrăm și să ne rugăm pentru ca locuința noastră comună să abunde din nou de viață. Fie ca Duhul Sfânt să planeze deasupra apelor și să ne călăuzească pentru a «reînnoi fața pământului» (cf. Ps 104,30).”

În lumina acestor îndemnuri, dorim să încredințăm Domnului, în această lună, pe toți bărbații și femeile care se dedică muncilor câmpului, pe toți iubitorii naturii și ai Creației, pentru ca eforturile lor să fie îndreptate mai ales spre căutarea unor tehnici care să respecte și să protejeze mediul înconjurător și, în special, îl rugăm pe Domnul să le răsplătească munca asiduă cu recolte înfloritoare și abundente, potrivit cu planul Creației sale.

Tuturor cititorilor revistei Actualitatea creștină le adresez urarea pentru o reluare fericită a activităților, copiilor și tinerilor un bun început de nou an școlar și bucurie mereu proaspătă în contemplarea frumuseților Creației.

Cu binecuvântare arhierească,

Aurel Percă

Arhiepiscop Mitropolit de București


Editorial – Actualitatea creştină, nr. 9/2023, Anul XXXIV, p. 3-4.

Show Buttons
Hide Buttons