„Fiți protagoniști ai unei noi coregrafii care să pună în centru persoana umană, fiți coregrafi ai dansului vieții. […] Înlocuiți fricile cu visurile: nu fiți administratori de frici, ci antreprenori de visuri!”
(Discursul Papei Francisc de la întâlnirea cu studenții portughezi, Lisabona, 3 august 2023)
În cea de-a doua zi a călătoriei apostolice în Portugalia, pentru cea de-a 37-a ediție a Zilei Mondiale a Tineretului, Papa Francisc s-a întâlnit și cu studenții Universității Catolice Portugheze. În discursul ținut cu acest prilej (https://www.magisteriu.ro/discursul-papei-la-intalnirea-cu-studentii-portughezi-2023/), Sfântul Părinte i-a invitat pe studenți să își îmbrățișeze credința și să o facă credibilă prin alegerile lor, explicând că „dacă credința nu generează stiluri de viață convingătoare, ea nu va fi un ferment în lume. Nu este suficient ca un creștin să fie convins, el trebuie să fie convingător; acțiunile noastre sunt chemate să reflecte frumusețea radicală și dătătoare de bucurie a Evangheliei”.
Papa i-a îndemnat să nu se lase anesteziați de răspunsurile simpliste sau paralizați de frică, ci să-și asume riscuri pentru a schimba lumea și să aibă curajul „de a înlocui fricile cu visurile” și de a promova fraternitatea umană la toate nivelurile. El a indicat că suntem chemați să ne mișcăm „în afara propriei zone de confort spre un orizont de sens”, amintind că, în fiecare epocă, una dintre îndatoririle cele mai importante pentru creștini este să recupereze sensul Întrupării, fără de care creștinismul devine ideologie. „Întruparea este cea care permite să fim uimiți de frumusețea pe care Cristos o revelează prin fiecare frate și soră, fiecare bărbat și femeie.”
Sfântul Părinte a scos în evidență rolul esențial al femeilor, posesoare ale unei înțelepciuni care vizează „îngrijirea, conviețuirea, bunăstarea fizică și spirituală a tuturor”, inclusiv a celor săraci și a străinilor, afirmând de două ori (!): „Contribuția feminină este indispensabilă.”
În continuare, Papa Francisc le-a vorbit studenților despre necesitatea de a apăra viața planetei, dar și „de a ne ocupa de ceea ce, din păcate, continuă să fie amânat: adică necesitatea de a redefini ceea ce numim progres și evoluție. Pentru că, în numele progresului, s-a făcut prea mult regres.” El a subliniat că „avem nevoie de o ecologie integrală”; avem nevoie de „o convertire a inimii și o schimbare a viziunii antropologice la baza economiei și a politicii”.
Pontiful a făcut referire și la ceea ce am putea numi principiul „apostolic” al educației și a descris succint misiunea unei universități. Instruirea superioară pe care studenții – „pelerini ai științei” – o primesc (și care rămâne și astăzi un privilegiu) este menită să ajute la construirea unei societăți mai bune, mai drepte. Prin urmare, ea trebuie „primită cu responsabilitate” și pusă în slujba tuturor. Universitatea există deci „pentru a răspunde cu curaj la provocările prezentului și ale viitorului”.
La început de an universitar, dar nu doar cu această ocazie, studenții au nevoie să audă discursuri și mesaje edificatoare, încărcate de sens și rostite din suflet, care să-i inspire cu adevărat. Să evităm, așadar, să folosim un limbaj de lemn și fraze lungi, sterile, care sugrumă idealismul și entuziasmul generației tinere!
Monica Râpeanu
Actualitatea creştină, nr. 10/2023, Anul XXXIV, p. 16.